Ayurveda

AYURVEDA - ELÄMÄNTIEDE

 

banner-chakrat

 

Ayurveda on 5 000 vuotta vanha intialainen terveydenhoitojärjestelmä, jonka painopiste on terveyden ylläpitämisessä ja sairauksien ennaltaehkäisyssä.

Ayurveda katsoo ihmistä kokonaisuutena ja pyrkii vahvistamaan kehon omaa kykyä parantaa itseään. Ayurvedan mukaan sairaudet ja epätasapainot johtuvat suurimmaksi osaksi epätasapainoisesta elämäntyylistä ja kehoon kertyneistä kuona-aineista. Emme elä harmoniassa luonnon kanssa.

Ayurveda ohjaa oman kehon kuunteluun ja kehon ja mielen tasapainoon. Tasapaino saavutetaan ruokavalion, unen, meditaation, joogan, erilaisten hoitojen sekä ayurvedisten lääkeyrttien ja eteeristen öljyjen avulla.

Nykytiede tukee ayurvedista filosofiaa. Tutkimusten mukaan ajatuksillamme ja teoillamme – pienillä arjen rutiineilla – voi olla suuri vaikutus terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseen sekä kroonisten sairauksien ennaltaehkäisyyn.

Erityistä huomiota kohdistetaan doshien tasapainottamiseen. Fysiologiaa hallitsevat kolme päädoshaa ovat Vata, Pitta ja Kapha. 

 

IHMISKEHON KOLME PERUSTYYPPIÄ

Luonnon viisi elementtiä – ilma, vesi, tuli, maa ja eetteri/avaruus – vaikuttavat meissä kaikissa. Näistä elementeistä muodostuvat ayurvedan kolme peruskehotyyppiä eli doshaa; vata, pitta ja kapha. Jokaisessa ihmisessä on kaikkia kolmea doshaa yksilöllisin, vaihtelevin määrin. Useilla meistä on yksi hallitseva dosha. Osalla kaksi melkein yhtä hallitsevaa ja pienellä osalla kaikki kolme doshaa yhtä hallitsevina.

Kun vata, pitta ja kapha ovat meissä tasapainossa, ne luovat elämäämme harmoniaa ja terveyttä. Niiden epätasapaino johtaa monenlaisiin henkisiin ja fyysisiin ongelmiin sekä sairauksiin.

VATA | ilma/eetteri
Tasapainossa iloinen, innostunut, luova. Epätasapainossa ahdistunut, hermostunut, masentunut.

PITTA | tuli/vesi
Tasapainossa määrätietoinen, rohkea, tarkka, intohimoinen. Epätasapainossa ylpeä, vihainen, agressiivinen, äkkipikainen.

KAPHA | maa/vesi
Tasapainossa lempeä, suvaitsevainen, rauhallinen. Epätasapainossa kateellinen, ahne, riippuvainen, hidas, laiska.

Lakshmin kauneusfilosofia perustuu Ayurvedaan. Lakshmi ei hoida ihoa vain päältä päin vaan se tarjoaa hoitomenetelmiä, tuotteita ja ohjeita, miten saada kolme doshaa tasapainoon. Pyritään löytämään ongelman ydin ja luomaan kokonaisvaltainen hyvinvointi, niin fyysinen kuin henkinenkin.

 

vata_kuva

Millainen on VATA-iho? Iho on pehmeä, ihohuokoset ovat pienet, ihon väri on vaalea tai vaaleahko. Kun Vatan iho menee epätasapainoon, se on ohut, kuiva ja janoinen. Pahimmissa tapauksissa iho kutisee, kuoroituu ja halkeilee.

 

 

 

 

 

pitta_kuva

Millainen on PITTA-iho? Iho on kuulas ja roosanvärinen, ihohuokoset ovatkeskikokoiset, joitakin pisamia. Kun PITTA-iho menee epätasapainoon se on herkkä, punainen tai
paljon pigmenttiläiskiä, iho ärtyy ja tulehtuu helposti.

 

 
kapha-kuva

Millainen on KAPHA-iho? Iho on hyvin pehmeä ja sileä, juonteet ja rypyt syntyvät vasta myöhemällä iällä. Kun KAPHA-iho menee epätasapainoon, se paksuuntuu ja on rasvainen, ihohuokoset ovat laajentuneet varsinkin poskilla, nenässä ja otsassa. Taipumusta akneen.